Szent Mihály plébániatemplom

Ország: Románia
A település magyar neve: Kolozsvár
A település német neve: Klausenburg
A település latin neve: Claudiopolis
Cím: A Fő tér (P. Unirii) közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás: A középkori eredetű, négyszögletes fő tér közepén álló, Kolozsvár egyik jelképének számító, mai plébániatemplom előzménye minden bizonnyal egy román stílusú bazilika lehetett, amelyet az V. István ifjabb király által a 13. század közepén ide telepített német hospesek emeltek. A jelenleg látható keletelt tengelyű csarnoktemplom legősibb eleme a sokszög záródású szentély, melynek építéséhez a 14. sz. harmadik negyedében láttak hozzá. A gótikus stílusú templom hajójának nyugati fala csak valamikor 1444. körülre tehető. A 15. század közepén - a török veszélyre való tekintettel - a templomot és a tőle délre álló, kis temetőkápolnát fallal vették körül, ami ugyan az erős városfalak nem sokkal később való felépítésével el is vesztette hadi jelentőségét, de mivel a fal külső oldalához számos bolt, kereskedőház, kifőzde, stb. épült, ezzel évszázadokra meghatározta a tér képét. A reformáció idején a templom volt evangélikus és református kézen, de leghosszabb ideig az unitáriusok használták. Ekkor semmisültek meg gótikus bútorai és oltárai, falfestményeit bemeszelték. (Egyedül gótikus kő szószéke maradt meg, mint a barokk szószék alapja.) 1716-ban az ellenreformáció ismét a katolikusoknak juttatta a földrengés és tűzvészek által többször elpusztított épületet. E korszakban, a 18. században készültek el a templom mai, igen nívós, barokk oltárai, berendezési tárgyai, orgonája. A mai, neogótikus stílusú főoltár 1870-ből való. A mai, szintén neogót templomtorony 1837-59. között épült. Az 1950-es években a sérült barokk szentélyboltozat helyett - vasbetonból - gótikus boltozat készült és feltárták a templom számos freskóját.
A templom számos alkalommal játszott fontos szerepet a város és Erdély történetében: többször tartottak benne országgyűlést, választottak fejedelmet falai között.

Adatlapot készítette: szépmíves
Bővebben a romániai magyar lexikonban: