Szent Mihály és Gábor arkangyalok görög katolikus katedrális

Ország: Románia
A település mai neve: Satu mare
A település magyar neve: Szatmárnémeti
A település német neve: Sathmar
Cím: Strada 1 Decembrie 1918 utca
Egyéb adat:
Rövid leírás: A szatmári részeken az unió a Habsburgok törökellenes offenzívájának keretében valósult meg, a
katolicizmus reformáció idején elveszett pozícióinak visszaszerzését célozta.

A jelenlegi templom 1932–1937 között épült, a város régi, 1803-ban épített görög katolikus temploma helyén. Az itteni görög-katolikus egyházközséghez kapcsolható több jeles román személyiség tevékenysége, köztük Petru Bran, Ioane Marcu, Constantin Lucaciu és dr. Vasile Lucaciu.

A templom szabályos négyszög alaprajzú, tömegét a hajót koronázó masszív kupola és a homlokzati tornyok határozzák meg. A templom főhomlokzatát nagyméretű, zárt előcsarnok uralja. A külső jellegzetes díszítő eleme a oszlopokkal elválasztott árkádsor, amelyek a kupola építményen, valamint
a tornyokon is megfigyelhetők.

A templombelső gazdagon díszített, a belső festést sötétkék és sárga színek uralják, a domborműveket aranyozás hangsúlyozza ki

Kép és szöveg: "Epatrimonium" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. ( http://www.epatrimonium1.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)