Szent Mátyás plébániatemplom

A Povstaleckých letcov utcán, a falu északkeleti peremén.
Rövid leírás:
Maga a település még az Árpád-korban alakult, az egyházalapítás is kevéssel ezután – 1311-ben - történt. Ez mindvégig nemesi pártfogás alatt állt, a kegyúri joggal a Zolnaiak rendelkeztek. A család a XVI. században evangélikus hitet vett fel, ennek hatására az ellenreformáció során (1709-ben) a katolikusok elvették a felekezettől a templomot.
Az épület késő román, illetve korai gótikus stílusban épült, egyhajós, támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. Tornyán román kori ikerablakok láthatóak, falát igen nagy felületen, épségben fennmaradt, XIV. századi freskók díszítik. Harangját 1514-ben öntötték.
A második világháború alatt nagyon megrongálódott, és sokáig nem is használták. 1971-ben azonban megkezdték a restaurálását. 1973-ban feltárták és helyreállították a templomot övező erődfalat, aminek északi oldalán egy kisebb bástyát, déli oldalán védett bejáró romjait találták meg.

zsófi94