Szent Márton plébániatemplom

Csíkszentmárton, 33 sz.
Rövid leírás:
A falu 1333-ban jelentkezik a forrásokban de Sancto Martino néven. 1567-ben a regestrum 47 kapuval jegyzi és a faluhoz tartozó Csekefalvát meg 32 kapuval. 1569-ben Zent Márton, 1570-ben Zenttmarton, 1638-ban Szent Márton formában szerepel.
Középkori templomát 1749-ben lebontották s helyette újat építettek. Mai formáját 1802–1817-ben nyerte, amikor bővítik, régi tornyát változatlanul megőrizve. Ebből a korból a torony oldalán olvashatatlan latin felirat látható. Középkori templomának emlékeiből megőrizték a XV. századi fali szentségfülkét beépítve a várfalba; sajnos felső részét letörték az ügyeskedő falusi mesterek. Ugyancsak a középkori templom öröksége egy Mária szobor, melyet az új templom bal oldali falának fülkéjében helyeztek el. Korát felirata jelzi: ANNO DOMINI 1525. A templomot lőréses várfal veszi körül.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.
Köpeczi Sebestyén József: Régi székely népi eredetű műemlékeink. In: Erdélyi Tudományos Füzetek, 126., 1941.