Szent Márton-bazilika

Velence oroszlánja a kőtárban

Horvátország
A település városmagjának északkeleti részén. A koordináták a bazilika nyugati kapujára mutatnak
Rövid leírás:
Keletelt, háromhajós bazilika. Mindhárom hajója félköríves záródású, külön oltárokkal. A főhajót monumentális oszlopsorok határolják, fölöttük a gádorfalon ablakokkal. Az oszlopok kialakítása, díszítése a poreči és a pólai bazilikában lévőket idézi. A hasonlóság nem véletlen: ez is koraromán épület 10-11. századi. Első említése 1177-ből ismert. A templomhoz délről nyitott oszlopcsarnok (napjainkban kőtár) csatlakozik. Bár itt is van kapuja, a belső tér nyugatról közelíthető meg. Torony közvetlenül nem csatlakozik az épülethez, erre a célra a keletre álló, később épült tornyot használták, ami a városerődítésnek is eleme volt. A bazilika ugyan eredeti arányait és részleteinek egy részét is őrzi, az elmúlt egy évezred alatt több beavatkozásra is sor került. Ma látható nyugati homlokzatát a 19. században alakították ki.

A templom belsejében fennmaradtak 11. századra datált falfestések is, azonban a díszítés többsége 16. századi. Kőoltára és ereklyetartója szintén 16. századi.

Bár közvetlen magyar kapcsolata nincs, feltétlenül érdemes megismerni, hiszen a korai magyarországi nagyobb templomokkal mutat hasonlóságot, ilyenek lehettek az első háromhajós magyar püspöki templomok is.

A loggia