Szent Mária Magdolna templom

A kép forrása: lukaash / Panoramio

A kép forrása: arpad balogh / Panoramio
A falutól északra 1 km-re a hegyoldalban.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, eredetileg Rakoncás nevű falu minden bizonnyal a 13. században települt meg. Eredetileg nem mai helyén, hanem attól mintegy 1 km-re, északra állt, a falu fölötti Török (Turecká) domb oldalában. Ekkor épült a Mária Magdolna tiszteletére szentelt, ma is álló, (egykor plébánia)temploma. A kis méretű, kőből épült templom az Árpád-kori, kései román stílusú falusi plébániatemplomok tipikus jegyeit mutatja. A keletelt tengelyű, torony nélküli épület téglalap alaprajzú hajójához annál alig keskenyebb, egyenes záródású szentély kapcsolódik. A déli homlokzatot és a szentély falát keskeny résablakok törik át.

A falu a középkorban a hegyoldalból a patakvölgybe költözött. Legkésőbb a 16. sz végén a templom körüli település megszűnt. 1658-ban tűz rongálta meg a templomot. Helyreállítására csak a század végén került sor. Ekkor készült a ma is látható, késői reneszánsz - barokk átmenetet képező, szép festett fa oltára. A templom külső falát növényi és figurális motívumokat alkalmazó, ill. kváderezést utánzó, reneszánsz festéssel díszítették. (Ennek maradványai ma is láthatóak.) A hajó nyugati végében korábban állt fa karzatot viszont már nem építették újjá. A falutól távol eső templom megjavítása valószínűleg összefüggött a közelben működő Magdolna forrással, amelynek a középkorban csodatévő gyógyhatást tulajdonítottak. E csodatévő hatást VI. Pius pápa 1796-ban el is ismerte. A forrás ill. a templom legkésőbb a 18. század végétől zarándokhellyé vált. Ekkor az épületet némileg át is alakították. Addigi, az északi hajófalon át nyíló bejáratát befalazták és új kaput nyitottak a nyugati zárófalon. Ugyanekkor a bejárat elé fa oszlopok által tartott előtető is készült. A templom felmerülő statikai problémái miatt először a hajó déli oldalához és a szentélyhez, majd később a nyugati falhoz is utólagos támpilléreket építettek hozzá. A templomot ma fedő, a korábbi zsindelytetőt felváltó, műemlékileg ugyan nem hiteles, de legalább a célnak megfelelő, fémlemezzel borított tető 1970-ben készült.

A templom ma búcsújáró kápolnaként szolgál. Így szentmiséket is csak évente egy alkalommal, Szent Mária Magdolna ünnepén, július 22-én tartanak itt a rozsnyói szaléziánus szerzetesek.

A leírás forrása: apsida.sk