Szent Margit kápolna

Kápolna
Csíkszentimre. A településen kívül. Alszegtől kb. 1,5 km délre.
Rövid leírás:
A Margit-kápolna a község határában, egy dombon áll. Két magas és keskeny csúcsíves ablaka, leszelt ívű ajtókerete és egy XII. századbeli falfestmény töredéke az északi falon igazolja a korát, ezek a festmények nagyon értékesek a kápolna düledező falai védik és óvják őket. Az egyik falfestmény ma a Csíki-medence eddig ismert legnagyobb középkori falképe. 1823-ban teljesen romos állapotban volt. Püspöki sürgetésre Henter János „kápolnabíró” javíttatja. A kápolna külön értéke volt a töredékeiben fennmaradt szárnyasoltár: predella és képes szekrény, szárnyak. A szárnyképek: Szent Erzsébet, Szent Borbála, Szent Ilona, Szent Veronika, Szent Ágnes. Nagyobb méretéből arra következtettek, hogy nem a kápolna részére készült, a plébániatemplom mellékoltára lehetett. 1944 őszén a háborús idők viszontagságai következtében a szárnyasoltár maradványai elpusztultak. Ugyancsak ekkor rombolták le a kápolna körüli temetőt. A kápolna védőszentje Antiochiai Szent Margit, búcsúnapja a Margit-naphoz (július 13.) legközelebb eső vasárnap.

Forrás: Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.
A képek forrása: Ianovits István Zsolt, http://szekelyfolditemplomok.weebly.com