Szent Lukács görögkatolikus fatemplom

Forrás: Braňo Potoček / Panoramio

Forrás: MitjaGS / Panoramio

Forrás: Vaso77 / Panoramio
A falutól délkeletre külterületen lévő temetőben
Rövid leírás:
Az apró, Sáros megyei falucskán kívül kijelölt temetőben találjuk annak a környéken atipikusnak számító fartemplomát. A kő alapra, faragott fa gerendák összecsapolásával épült, közel nyugat-keleti tájolású, nyeregtetős, zsindellyel fedett templomhoz, annak nyugati bejárata elé utólag építették a mai harangtornyát, ami ugyan szorosan a templom mellé épült, de attól szerkezetileg teljesen különálló. A deszkázott falú, felfelé erősen szűkülő csonkagúla testű, szoknyás tornyot zsindelyes tető koronázza, csúcsán kovácsolt vas hármaskereszttel. A toronyban jelenleg két harang lakik. A sarkukon csapolással összeerősített gerendákból épült falú templom gerendaközeit sárral tapasztották be és fehérre meszelték. Hosszanti oldalain 1-1 keskeny féltetős terasz fut.

A templom szakrális tere szokatlan módon csak két helyiségből áll. A templomhajó négyzetes alaprajzú. Megvilágításáról a déli oldalon kialakított három, kis méretű ablak gondoskodik. Ehhez kelet felől csatlakozik a rövid, egyenes záródású szentély.

Irodalom: Kovács József: Felvidéki fatemplomok.