Szent Lőrinc-templom

Horvátország
A mai település magjától északra, a temetőben áll
Rövid leírás:
Sveti Lovreč (Szent Lőrinc) területe már a bronzkortól igazolhatóan lakott volt, ez a kontinuitás feltehetően a római-, majd bizánci korban sem szakadt meg. A 13. században velencei uralom alá került település első temploma feltehetően a 8. században épült, román stílusú, keletelt egyhajós épület, keleti oldalához csatlakozó keskenyebb és alacsonyabb, félköríves apszissal. A templomtest déli falán két korai román stílusú ablak, s egy feltehetően utólag behelyezett kőfaragvány látható, utóbbi elforgatva, töredékes figurális ábrázolással. A templom délnyugati sarkán 12-13. századi torony áll, amelyhez délről később hozzáépített kápolna található. Az egyetlen, nyugati kapu reneszánsz ajtókeretén az 1587-es dátum olvasható. A templom belső tere jelenlegi állapotában meszelt, kifestés nem látható.
A település fejlődésével a későbbi város centruma a közeli kisebb dombra, a bronzkori erődített telep területére helyeződött át, itt épült fel az új templom is. Így a régi elvesztette korábbi jelentőségét, az övező temetőben kápolnaként használják. A térség egyik legkorábbi ma is álló keresztény temploma.

Nem találtam műemléki védettséget!
Nagyon szép templomocska egy gondozott temetőben.