Szent László plébániatemplom

Principală u. 351 sz.
Rövid leírás:
A település 1332-ben Nachtond néven jelentkezik a forrásokban. 1444-ben Nywtod formában fordul elő. Az 1567. évi összeírásbán Nywthot 25 kapuval szerepel. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Tamás a pápai tizedjegyzék szerint 5 régi banálist és 4 kis dénárt fizet.
Temploma a gótikus kor jegyeit hordozza, tehát a XV. századi második templomnemzedékéhez tartozik. Hajója megőrizte eredeti gótikus formáit. Csúcsíves ablakai a déli oldalon szép faragott kőkerettel díszítettek. Az oldalbejáró kerete is csúcsíves. A mellette levő kőből faragott szenteltvíztartón az 1553-as évszám látható. Csúcsíves a torony alatti kapu kőkerete is, az ajtónyílása azonban köríves. Lehetséges, hogy még a román kori első templom öröksége. A régi szentély helyett újat építenek. A középkori templom romlásnak indul. Donáth nyujtódi birtokos vállalja javíttatását, ha a nép református prédikátort fogad el. Ezzel szemben Apor Lázár javíttatja a templomot, amikor sok reformátust visszavezet a katolikus hithez. Az 1802. évi földrengés megrongálja a templomot, 1821-ben újítják. 1880-ban ismét javításra szorul. Védőszentje Szent László.
A templom fenntartása és javítása során több reformátussá lett hívő újra katolikus lesz. 1638-ban ferencesek próbálkoznak itt letelepedéssel, de az 1643-as fejedelmi rendelkezés megakadályozza működésüket.

Forrás:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.