Szent László Római Katolikus Plébániatemplom

Mezőbikács 278. szám
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Arad főúton, Gyapjútól 4 km-re, kelet felé fekvő település első írásos említése 1291-ből származik, a püspöki tizedjegyzékben, Bykach néven jelenik. Neve puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév a magyar bika főnév származéka. A megkülönböztető szerepű mező- előtag a mezőségi jellegű tájra utal.

A falu római katolikus templomát Szent László király tiszteletére szentelték fel.
A klasszicizáló barokk stílusban épült istenháza alapkőletétele 1813-ban volt, gróf Haller Ferenc főesperes-kanonok 1822-ben szentelte fel.

Az egyhajós, a szentély fölött faros nyeregtetős templom nyugati homlokzata előtt áll a torony, amely a hajóval egyetemben lizénás-tükrös díszítésű. A torony alatti bejárata keretelt, egyenes lezárású, fölötte könyöklőpárkányos, szegmensíves záródású ablak áll. A hajó koronázópárkánya ráfut a toronyra is. A fölötte levő tükörben kör alakú világítóablak, a második emelet minden oldalán félköríves, zsalugáteres ablak látható. Nagy, díszes, lanternás toronysisakja alatt barokk óraíves párkányt képeztek ki, óraszámlappal. A torony belső oldala a templom falára támaszkodik, mindkét oldalán enyhe hajlású homorú kiugrás köti össze a hajóval, melynek ablakai szegmensíves záródásúak. A szentély félköríves, a sekrestye a déli oldalhoz kapcsolódik.

A templomhajó hevederívekkel tagolt, dongaboltozatos. Nyugati karzatán orgona áll. Ezt Országh Antal orgonaépítő készítette 1909-ben. A főoltárkép, amelyen Szent László vizet fakaszt a sziklából, Budapestről került a településre 1909-ben. Mennyezeti festményei: Szent László a megmentő, Szent László a templomépítő. A szomszédos plébániaépület szintén barokk stílusban a 18. században épült.

Csonka-torony (14.864 km)
Orvosi villa (17.354 km)