Szent Kereszt templom

Szakrális romemlék
Nincs
Rövid leírás:
A Székelyhíd-Margitta útvonalon fekvő település 1333-ban Kerezthur néven jelenik meg az okiratokban. Nevét temploma patrocíniumáról kapta, és e dátumnál valószínűleg jóval korábban létezhetett. 1582-ben Kerezturtelek, 1863-tól pedig Apáti-Keresztúr, amely két önálló település összeolvadásából jött létre. Az Apáti helynév az apát szó, birtoklást jelző, -i képzős származéka, Keresztúr pedig a Szent Kereszt tiszteletére felszentelt templomot jelzi. A ma közigazgatásilag Vedresábrány községhez tartozó magyar falu középkori eredetű, támpilléres téglatemplomának jelentős romjai máig is láthatók a falutól északra, a vasúton túl, ahol a hajdani település is állott.