Szent Kereszt plébániatemplom

Hlavné námestie (Fő tér) keleti oldal
Rövid leírás:
1584-85-ben épült eredetileg gótikus stílusban épült, keletelt templom, nyugati oldalán egy toronnyal. A Bocskay-féle felkelés alatt nagy károkat szenvedett, 1612-ben csaknem teljesen felújításra szorult, majd 1633-ban ismét renoválták. A török hódoltság idején (1663-ban foglalták el Érsekújvárt) is átépítették és néhány évig mecsetként szolgált. 1693-ban Széchényi György érsek javíttatta meg a templomot. Címerét ma is láthatjuk a templom hajójába vezető ajtó felett, ezzel a felirattal: \"Széchényi György Esztergomi érsek 1639\". 1787-ben Batthyány György érsek renováltatta a templomot. A portálé felett ma is olvasható a felirat: \"Et tandem tristes caroll nost fata per ignes tota cints tali sto reparata stav 1811\". 1810-ben az épületet berendezésével együtt tűzvész pusztította el. Csak a sekrestye egy része maradt meg, és a szentély örökmécsese. A késő barokk korszak klasszicizáló stílusjegyeit viselte magán a templom egészen 1867-ig. Ebben az évben a tornyot építették át, mert a vihar 1867. augusztus 8-án ledöntötte. Lipper L. tervei szerint építették újra, a munkálatokban Simor János érsek is részt vett. A templom legutolsó, alapvető átépítésére 1877-ben került sor, amikor neoklasszicista jelleget öltött. Ebből az időből származik az ablakok köríves formája. Az utóbbi években a homlokzatokat, a tetőt és a torony borítását javították. A szentély belsejének padlózatát 1996-ban újították fel.

A település honlapja nyomán

A Főtér felől, felújítva, a szentély felőli oldalon most dolgoznak