Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus plébániatemplom

Forrás: Martin Bozik / Panoramio
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
A település mai neve: Slanica
A település magyar neve: Szlanica
Cím: Az ún. Árvai víztározó szigetén
Egyéb adat:
Rövid leírás: A lengyel-magyar határ közelében eredő Árva folyón már az 1870-es években is tervezték víztározó építését. Ennek megvalósulására végül csak a 2. világháborút közvetlenül követő időszakban kerülhetett sor. Az 1945-48. közötti geológiai vizsgálatok eredményeit felhasználva 1953-ra épült meg a folyót hatalmas vasbeton gáttal visszaduzzasztó erőmű beruházás. Az így létrejött, nagy kiterjedésű mesterséges tó számos korábbi település területét érintette. Teljesen elárasztotta Hámri, Lavkó, Oszada, Szlanica és Usztye területét, valamint Bobró és Námesztó falvak mélyebb részeit.

A néhai Szlanica falu központi részén emelkedő domb, rajta a falu templomával, bizarr módon kiemelkedik a víztároló területének közepéből. Ezt a "szigetet", amely a csehszlovák szocialista időszak eszement "fejlesztéseinek" egyik mementója, ma a tó körül kialakult üdülőtelepről induló sétahajóval lehet meglátogatni. A teljesen beerdősült "sziget", valójában az egykori templomdomb legmagasabb pontján emelkedik Szlanica községnek a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére 1766-69-ben emelt,egykori plébániatemploma. Első periódusa egy a mainál jóval kisebb, kápolnaszerű építmény volt. Az eredetileg barokk stílusban emelt épületet 1843-ban klasszicista stílusban jelentősen kibővítették: kiszélesített hajóval és két toronnyal gyarapodott, így nyerve el mai alakját. A település megszüntetésével a plébániatemplom funkciója is tarthatatlanná vált. Ugyanakkor maga az épület fennmaradt, a körülötte húzódó kisebb-nagyobb egyéb építményekkel együtt. Ma a közeli Alsókubinban található Árvai Galéria kiállítóhelye működik benne. A látogatható kiállításon - részben népi ihletésű - szobrok és plasztikák sorát találhatjuk meg benne. Ezek a víztározó által elpusztított falvak templomaiból, kápolnáiból származnak. A falu egykori temetőjének területéről elszállított, értékesebb síremlékeket a templom körül helyezték el.

A templom előtt kis kápolnasorként megépített kálvária emelkedik. (A mesterséges tó vízállásától függően a "legalsó" stációt időnként elönti az Árva vize...)

A szinte teljesen vízzel borított Szlanica falu kiemelkedő szlovák kulturális jelentőséggel bírt. Itt született 1762-ben Anton Bernolák (Bernolák Antal) szlovák római katolikus pap, nyelvész, egykori cseklészi plébános, aki először tett jelentős kísérletet egy egységes szlovák nyelv kialakítására és akinek szobra is áll itt, a templom előtt. Ugyancsak e faluban született (eredetileg Schlesinger Sámuel Ármin néven) Szabó Ervin társadalomtudós, kiemelkedő munkásságú könyvtáros, a ma róla elnevezett fővárosi könyvtár sikeres igazgatója, akit szélsőbaloldali anarchista tevékenysége miatt sokan máig megosztó, vitatott személyiségnek tekintenek.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)