Szent Kereszt ciszterci kolostor

Templom és kolostor, rendház
Sattelsbach strasse, a településközpontjában
Rövid leírás:
A kolostort 1133-ban alapította Babenberg III. Lipót osztrák herceg. Az e dátum óta folyamatosan működő kolostor így Ausztria második legidősebb, méretére nézve pedig legnagyobb ciszterci kolostora. Központi épülete egy három hajós, román kori bazilika, melyet később gótikus részletekkel bővítettek. A kolostor jelentős román kori fennálló részei is láthatóak. A Bécsi Erdő (Wienerwald) szakrális központjának számító épületcsoport több Babenberg-házi osztrák uralkodó nyughelye. Ugyancsak itt őrzik az alapító III. Lipót fiának, a boldoggá avatott Ottó freisingi püspöknek ereklyéit. A szentföldi keresztes hadjáratot is megjárt Ottó Magyarországot -igen kritikusan, lenézően- leíró történeti műve adatgazdagsága miatt egyik legbecsesebb Árpád-kori forrásunk. A kolostor középkori szellemi kisugárzására jellemző, hogy hatására több szomszédos országban jöttek létre ciszter kolostorok, így pl. Magyarországon a nagy jelentőségű cikádori apátság. Évszázados kapcsolatban állt a közeli szentgotthárdi apátsággal is. 1683-ban a Bécset ostromló török csapatok elfoglalták és felgyújtották az épületet – súlyos pusztításokat, pl. a könyvtár megsemmisülését is okozva ezzel. Az újjáépítésre immár barokk stílusban került sor, melynek részeként kibővítették és újabb udvarokkal növelték meg a kolostorszárnyakat. Ekkor készült az udvari Szentháromság szoborcsoport és a díszkút is. Az épület ma részben látogatható, nagy turistaforgalmat bonyolít. Jelenleg mintegy 75 szerzetes lakja, akik hagyományos gazdálkodásból (mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, fűrészüzem) tartják fenn az apátságot.