Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom

Ország: Szerbia
A település mai neve: Србобран / Srbobran
A település magyar neve: Szenttamás
A település német neve: Thomasberg
Cím: A fő utcán
Egyéb adat:
Rövid leírás: A mai templom elődje egy régi, vert falú épület volt. Ennek helyére a Kincstár 1814-15-ben felépítette a mai templom magjaként szolgáló, keletelt tengelyű, egyhajós, 16 öl hosszú és 6 öl széles, 44,5x11,5 m kerületű templomot. Ugyanekkor épült tornya 16 öl magas volt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején súlyos szerb-magyar harcok dúltak itt. A helybeli magyarságnak menedéket adó templomot a szerbek felgyújtották. Az épület súlyos károkat szenvedett, dokumentumai mind elégtek. Helyreállításához 1849-ben kezdtek hozzá.

1868-ban részleges tatarozáson esett át a templom. Szentélyének boltozatára Türk Ágoston titeli festő készítette el a négy evangélista képét. Valószínűleg ekkor került ide az óbecsei szöletésű festő, Than Mór két festménye is.

1880-81-ben a templom köré vaskerítés készült, bejárata elé pedig feszületet és egy Szűz Mária szobrot állítottak fel. 1878-ra készült el a torony felújítása.

A templom befogadó képessége a hívek létszámának megnövekedése miatt már nem volt elegendő. Ezért 1886-88-ban a sekrestyével átellenben, a szentélyhez egy oratóriumot (ma használatos nevén: "kistemplomot") csatoltak hozzá.

1902-3-ban ismét bővítették a templomot és új tornyot is építettek hozzá, kialakítva ezzel annak ma is látható építészeti képét. Ez ma 14 m hosszú, 10,75 m széles. A hajó 11,5 m magas, míg a torony 44 m magasságú.

A templom oltárképe, amelyet 1815-ben festett Arsenije Teodorović görögkeleti ikonfestő, a keresztre feszített Jézus Krisztust ábrázolja. A sekrestyével szembeni, téli (fűthető) kápolnává átalakított oratórium oltárát a Szent Család szobrai díszítik. Ez az újvidéki zárdából került 1991-ben ide. A templom orgonája a feljegyzések szerint 1860-ban épült.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)