Megújulásunk támogatója:  

Szent Joachim és Szent Anna templom romjai


A kép forrása: Branislav Bajus / Panoramio

A kép forrása: Michal Bumbera / Panoramio

A kép forrása: zempleninfo
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 23,070'
Hosszúság (lon):
E 21° 43,287'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északnyugatra, a Bodrog partjának közelében
Egyéb adat:
A falu korábban sokáig közigazgatásilag Bodrogszerdahelyhez tartozott, ma ismét önálló.
Rövid leírás:
A középkorban színmagyar lakosságú Bodrogközben meghúzódó, apró falu Árpád-kori eredetű, nevének első, fennmaradt írott említése viszont csak a 14. sz elejéről való.

A mai település szélén, a kül- és belterület határán megtalálható, egykori plébániatemploma a 13. század utolsó harmadából származik. Tört kőből épült, keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, torony nélküli, korai gótikus stílusú épület. Téglalap alaprajzú hajójához keleten egyenes záródású szentély kapcsolódik. Fő bejárata a nyugati oldalon nyíló, gótikus kőkeretes kapu. A templom belső falfelületeit valószínűleg a 14. század első felében freskókkal díszítették. Ennek mára sajnos csak apró töredékei maradtak fenn. A templomhajóban látható egy román kori keresztelő medence, illetve egy reneszánsz stílusú keresztelő medence torzója. A szentélyben kőből faragott, gótikus pasztofórium (szentségtartó fülke) található.

A falu lakossága a reformáció idején protestánssá lett és tovább használta középkori templomát. A 17. századra az épület erősen rossz állapotba jutott, 1733-ban pedig sekrestyéje le is omlott. 1782-ben a templomot a megyei hatóságok erőszakkal elvették a reformátusoktól és a római katolikus felekezet kezébe adták. A 19. század első felében a templomot felújították, középkori ablakai helyén nagyobb, szegmensíves ablakokat nyitottak. Az ekkor készült új boltozat elhordozása céljából a belső térben erős falpilléreket építettek. 1895-ben ismét felújították az épületet. Ekkor emelték a bejárat elé az alacsony, külön álló harangtornyot.

A 19-20. század fordulójára a templom ismét súlyos állapotba került, statikai problémái miatt 1907-ben hatóságilag be is zárták. Az elkövetkező évszázadban az elhagyott épület pusztult, boltozata beomlott.

Jelenleg is folyó helyreállításának kezdete 1988-ban volt. A legutóbbi munkák eredményeképpen ma ismét fedél alá került a templom, amely várja sorsa jobbra fordulását.

Érdekesség, hogy a templom közvetlen közelében, a Bodrog partján van a mai Szlovákia legalacsonyabb pontja, amely alig 94,3 méterrel van a tengerszint fölött, így alighanem a bodrogszögi az ország talán legmélyebben fekvő temploma.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-05-13 10:41:58
 
 

Állapotjelentések

2014.06.20 13:40 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 23,045' E 21° 43,165' - egyéb

Irigylésre méltó állapotban van a templomrom. Tető fedi, a környezete rendkívül jól gondozott, láthatóan használják.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.