Szent János-harang

A kép forrása: Róbert Gajdica / Panoramio
Egyéb tárgyi emlék
A Harang (Zvonárska) és a Csajkovszkij utcák sarkán, az utca kövezetén
Rövid leírás:
A késő-középkorban Felső-Magyarország legfontosabb településévé növekedett Kassa a régió igazgatási, katonai, kulturális és ipari-kereskedelmi központja is volt. Híresek voltak a város mesteremberei, köztük a harangöntők is.

Az Illenfeld harangöntő család a morvaországi Olmütz városából vándorolt be Kassára. A Szent János-harangot Franz Illenfeld mester öntötte bronzból 1558-ban. A harang egészen 1926-ig szolgált a Kassa jelképeként szolgáló Szent Erzsébet székesegyház északi tornyában. Ekkor az erősen elkopott harangot újjal cserélték ki, magát a tárgyat pedig a városban működő Felső-Magyarországi Múzeumnak (a mai Kelet-szlovákiai Múzeum elődjének) ajándékozták. Évtizedekig ennek épületében, a bejárat mellett volt látható. Eközben megjárta az 1970-es oszakai világkiállítás csehszlovák pavilonját is. Végül 2000-ben helyezték el közterületen, a Harang utca elejére.

Scala Kabaré (0.038 km)
Halmi-udvar (0.090 km)