Szent-Ivány-kastély

A kép forrása: PavolG / Panoramio
A falu központjában, a fő út keleti oldalán.
Rövid leírás:
Minden bizonnyal Gömör megye legidősebb településeinek egyike. Neve török eredetű. Vára egyes vélemények szerint már a honfoglalás korában létezett. A középkorban és a korai újkorban az ország legjelentősebb nemesi családai rendelkeztek itt birtokkal: Máiássy, Perényi, Szapolyay, Wesselényi, Csáky.

A falu legjelentősebb épületének számító, téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárd tetős, zsindellyel fedett kastély egy korábbi kúria helyén épült fel, legkésőbb a 18. század középső harmadában. Héttengelyes nyugati homlokzatát sekély, de gazdag vakolatdíszű, felül timpanonnal koronázott középrizalit tagolja. Az ablakok fölötti mezőket változatos vakolat-domborművek ékesítik. Ezek mai formájukban már nem eredetiek, hanem egy 1970-es években készült felmérés alapján helyreállított részletek. A mára - mintegy 25 évig húzódó helyreállítást követően - szép állapotúvá vált kastélyt egykor remek park övezte, melyből mára szinte semmi sem maradt.

Új temető (0.490 km)
Hevessy-kastély (1.725 km)