Szent István vértanú római katolikus templom

Podzáhradná utcán, a községi temető mellett
Rövid leírás:
Kürt, vagy Egyházaskürt a Csallóköz ősi, Árpád-kori települése, melyről a fennmaradt írott források először 1138-ban emlékeznek meg. Temploma a 13. század második felében épült föl. A középkorban hosszabb ideig a Szentgyörgyi grófok birtokolták a virágzó falut. E család alakíttatta azt át gótikus stílusban a 15. század folyamán. E korszakban készült remek, 1482-es dátumú bronzharangja is, amely máig használatban van. 1561-től lakosai reformátussá lettek, de az ellenreformáció idején visszatértek a katolikus felekezethez. A templom romossá vált, többször próbálkoztak annak helyreállításával. Simor János esztergomi érsek újra plébánia rangra emelte az egyházközséget.

A templom mai képét az 1933-as nagy átalakításkor nyerte el. Ekkor a nyugati homlokzatában álló harangtornyán kívül minden részét lebontották és felépítették a mai neogót hajót és szentélyt. A régi, gótikus templomból mindössze annak néhány faragott kőeleme maradt meg a mai templom új falaiba építve.

A leíráshoz felhasználtuk Kovács L. - Görföl J.: Középkori templomok Pozsony megyében c művét. A fotók forrása: wikipedia.org

Sárga kastély (5.642 km)
Tájház (6.660 km)