Szent István-székesegyház

Rövid leírás:
Szent István vértanú tiszteletére szentelt székesegyház, Bécs főtemploma, Ausztria legjelentősebb gótikus épített emléke. 2001 óta Bécs történelmi központjának elemeként a Világörökség része.
A ma álló székesegyház helyén 1147-ben szentelték fel az első Szent István plébániatemplomot. Ennek alapjain épült a második templom 1230-1250 között (félköríves kapuja - Óriáskapu - ma is látható, a késő román stílus jelentős emléke). 1304-1340 között építették ki a háromhajós elrendezést, immár gótikus stílusban. 1359-1511: további gótikus bővítések. 1469-től, a bécsi püspökség alapítása óta székesegyház. Jelenkori méretei: a főhajó magassága 28 méter, a déli torony (Steffl) 137 méter, az északi (Sas) torony 60 méter magas. Teljes hossza 101 méter.
Magyar vonatkozások: miután Mátyás király 1485-ben elfoglalta Bécset, a hagyomány szerint a király adományához kötődően a templom tetőzetét kijavították, s piros-fehér-zöld cserepekkel fedték le (Mátyás gyászszertartására is itt került sor). Javításokkal, cserékkel ez a tetőzet (és színek) maradtak meg a székesegyház 1945-ben bekövetkezett leégéséig. A székesegyházban őrzik az eredeti Máriapócsi kegyképet.

Részletes leírás a székesegyházról a Magyar Katolikus Lexikonban: http://lexikon.katolikus.hu/S/Stephanskirche.html