Szent István plébániatemplom

A kép forrása: wikipedia / Izmaelt
A Kirchengasse nyugati végén.
Rövid leírás:
A falu területén a 9. században avar település volt, a határban avar temetőt tártak fel. A település első okleveles említése 1353-ból való.

A török időkben kétszer is elpusztult a település, a 18. században herceg Esterházy Miklós építtette újjá a falut és többek között Svábföldről, Bajorországból, Tirolból hozatott ide telepeseket. 1709-ből való a falu első pecsétje. Liszt Ferenc nagyapja itt volt tanító, és édesapja is itt született. A család innen költözött el Köpcsénybe.

A falu plébániatemploma 1740-ben épült barokk stílusban, majd 1780-ban bővítették. 1832-ben és 1972-ben újították meg. Védőszentje Szent István király.

A templom DNY-ÉK-i tájolású, egyhajós, nyereg tetős, egyenes szentélyzáródású csarnoktemplom. Utcára néző, délnyugati homlokzatának oromfala ívelten záródik, ebből indul a hagymasisakos, lanternás torony. (Ezt legutóbb 1968-ban restaurálták).

A főoltár a 18. század első felében készült, eredetileg a kismartoni ágostonos kolostor számára. A nemesvölgyi Szent István templomba 1792-ben került. Felépítményét szentfigurák és két angyalszobor díszítik. Az oltárkép Szent Istvánt ábrázolja, és a 19. században készült. A szószék és a keresztelőmedence a rokokó stílus nyomait viselik magukon, ezek 18. századi alkotások.

Egyik harangját 1821-ben Josef Golner öntötte Pozsonyban.