Szent István plébániatemplom

A falu központban, a fő utca (Strada Păcurari) mentén, annak
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluban 1333-ban már állt egy templom, amelyet egy korábbi, román kori, torony nélküli épület helyén emeltek. További gótikus átépítések történtek a 15. és 16. században. 1704-ben a labanc seregek felégetik az épületet, helyrehozatalára csak 1717-ben kerül sor, Torma Miklós adományából. 1784-ben ismét megújítják, majd a 19. sz. elején bővítik és új tornyot építenek hozzá Berbáld József ilosvai építész tervei szerint. A templom a reformáció idején a lutheránusoké, reformátusoké, majd az unitáriusoké. A katolikusok 1715. óta használják ismét.

A keletelt tengelyű, kontyolt nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett templom nyugati homlokzata előtt állaz épület egyik különlegességének számító, későbarokk kori, kerek torony, melyen keresztül a főbejárat is nyílik. A síkmennyezetes hajót kváderezett, csúcsíves diadalív választja el a nyolcszög három oldalával záródó, gótikus bordás szentélytől. A hajó déli falában – nyilván másodlagos helyzetben – egy gyönyörű szemöldökgyámos, gótikus kőkeretes ajtó van, melyet vakolt klasszicista díszítés övez. Ugyancsak gótikus a szentélyből a sekrestyébe nyíló ajtó kerete, fölötte falfestés-maradványokkal, valamint a szentély északi falában egy három karéjos ülőfülke. Mind a hajóban, mind a szentélyben ma barokk ablakok találhatóak. Barokk kori főoltára a ma a hajó északkeleti sarkában álló oltár lehet, melynek leszedett szobrai a mai főoltárt díszítik.

A szabálytalan téglalap alaprajzú templomkertet 1821-ből származó, zsindellyel fedett kőkerítés övezi, melynek délkeleti oldalán nagykapu, míg az ellentétes oldalon gyalogos bejárat van. A templomot temető övezi, melyben több szép szobrot és 19-20. század fordulójáról származó, szép síremlékeket találunk.

Torma-udvarház (0.454 km)
Betegh-kúria (2.316 km)