Szent István király római katolikus plébániatemplomOrszág: Ukrajna
Szélesség (lat): N 47° 57,799'
Hosszúság (lon): E 23° 51,915'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Templom
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve: Солотвино / Szolotvino
A település magyar neve: Aknaszlatina
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: A településen már a római korban is folyt sóbányászat. A város ukrán megnevezése (Szolotvino) is a „só” szótőből származik. A 13. században IV. Béla leánya, Boleszláv lengyel király hitvese, Szent Kinga ellátogatott a máramarosi sóbányákba. Valószínűleg e látogatás emlékét őrzi a Kunigunda-akna. 1514-ben a bányászok fellázadtak az embertelen munkakörülmények miatt, s ekkor sokan csatlakoztak Dózsa György parasztháborújához. A 19. században már gőzgépek segítették a sóbányászok munkáját.

Aknaszlatina kezdetben a máramarosszigeti plébániához tartozott, a hívek számának növekedésével azonban 1828-ban helyi lelkészséget, 1833-ban pedig plébániát hoztak létre. 1856-ban az addig használt fakápolna helyett új templom épült. Később a bányászati munkálatok előidézte földmozgás következtében a templom statikai állapota meggyengült, s le kellett bontani.

A jelenlegi templomot 1932-ben szentelték fel. 2000. augusztus 20-án Majnek Antal püspök Árpád-házi szentek szobraiból álló szoborcsoportot áldott meg a templom kertjében. Orgonája a XX. sz. elejéről való, a Rieger Testvérek munkája, s eredeti állapotban található.

Az anyakönyvezés kezdete: 1828. A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. A fotók forrása: Google Earth
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2018-07-02 11:42:45
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés