Szent István király plébániatemplom

603. szám - a falu egyik fő utcáján, az Olt déli magaspartján
Rövid leírás:
Az Olt-parti falu - neve alapján - valószínűleg még a 12. században keletkezhetett. Román kori első templomát a 14. században kelet felé bővítették gótikus stílusban. 15. századi gótikus oltárának Mária-szobra ma a csíkszeredai múzeumban van. 1562-ben öntött harangja eredetileg egy külön álló harangtoronyban lehetett. A templom mai nyugati tornya utólagos építmény a 17-18. század fordulójáról. A keletelt, nyereg tetős templomot 1692-ben elkészült cinteremfal övezi. A templom mai képe a 18. században alakult ki. 1759-ben a korábbi gótikus szentély helyén egy a hajóval megegyező szélességű, barokk szentély és ehhez kapcsolódó sekrestye készült, valamint új, barokk oltárt is állítottak. A hajót 1773-ra megmagasították és új dongaboltozattal látták el. Az északi oldalkápolnát 1901-ben emelték.
A műemlék templomon 2002-ben falkutatás, 2007-ben régészeti feltárás folyt, ahol sikerült tisztázni az építési periódusokat és számos középkori épületelem, freskó és faragvány is előkerült.