Szent István király felajánlja az országot Szűz Máriának szobor

Szakrális plasztika, szobor
A fő utca nyugati oldalán
Rövid leírás:
Az egykori Hont vármegyében, Selmecbánya közelében álló falucskát az újkorban döntően szlovákok, római katolikusok és evangélikusok lakták. Az elmúlt két évszázadban a katolikusok jónéhány, a szakrális kisemlék kategóriába tartozó alkotást, kőkereszteket, szobrokat hoztak létre, melyek többsége ma is áll.

Ezek sorába tartozik egy egészen különleges, 19. századi alkotás. A szobor talapzata későbarokk hatást mutató hasáb, alul egyszerű, felül széles, nagy kiülésű, tagolt párkánnyal. A talapzat előlapján egyszerű vonallal keretelt, ívelt oldalú mezőben latin nyelvű felirat olvasható, amely az oszlopon álló szobrokat nevezi meg, valamint tájékoztat az alkotás felállításának évéről (1821). A szöveg: "DEI PARAE VIRGINIS DIVIQUE STEPHANI PRIMI HUNGARIAE REGIS HONORIBUS MDCCCXXI".

A talapzat széles, felső síkján egy nyolcszög alapú hasáb van, melynek előoldalán díszes kartusban a magyar kiscímer látható: a heraldikai jobb oldalon a vörössel és ezüsttel hétszer vágott pajzsrész (=Árpád-sávok), a bal oldalon pedig vörös háttér előtt, zöld hármashalmon apostoli kettőskereszt. E kis oszlop tetején megformált, felhőkben álló trónuson ül Szűz Mária, kék köpenyben, fején koronával, karján a gyermek Jézus Krisztussal. Mária előtt kis zsámolyra féltérdre ereszkedve I. (Szent) István magyar király látszik, uralkodói palástban, oldalán karddal. Kezeiben párnára helyezve a magyar Szent Korona látszik. A szoborcsoport azt a jelenetet ábrázolja, amint az idős uralkodó halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot.

A kőből faragott és festett felületű szobrokat vaspálcák által tartott, íves bádogtető védi a csapadéktól.

A fénykép forrása: Beroesz / Wikipedia.org