Megújulásunk támogatója:  

Szent István Király plébániatemplom


forrás: www.kia.hu

forrás. muvtor.btk.ppke.hu
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 4,849'
Hosszúság (lon):
E 20° 19,363'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 1
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában lévő fő téren, mai szlovák nevén Matejovské námestie (=Mateóci tér)
Egyéb adat:
A település ma közigazgatásilag Poprád város része, bár attól földrajzilag elkülönül, tkp. a korábban szintén önálló Szepesszombat szomszédja.
Rövid leírás:
A kis Tátra-alji település az Árpád-korban létesült a Poprád folyó mentén. Lakosai - szepesi szászok, ún. cipszerek - akik híresek voltak tímár- és szűcsmestereikről. Zsigmond király több környékbeli településsel együtt Mateócot is zálogba adta a lengyel királynak. E zálogból csak Mária Terézia királynő idején \"térhettek haza\" a magyar uralkodó jogara alá.

Ma is álló plébániatemploma a falu közepén épült fel a 14. században, korai gótikus stílusban. Keletelt tengelyű, kéthajós, nyereg tetős épület. A téglalap alaprajzú, gótikus boltozattal fedett hajóhoz keleten diadalívvel kapcsolódik a hajótól kissé alacsonyabb és keskenyebb, szintén csúcsíves boltozatú, egyenes záródású szentély. Nyugati homlokzata előtt áll a ma barokk külsejű, hagymakupolás torony, melynek legfelső emeletén külső körüljáró erkély fut körbe. Ugyancsak a barokk korban építették át a templom több, korábban csúcsíves záródású ablakát is.

A templom berendezési tárgyai között számos darab kiemelt műemléki értékkel bír. Főoltárának festett képtáblái az 1453-ban készült gótikus szárnyasoltár részei voltak és Szent István királyunk, ill. fia, Szent Imre herceg életének eseményeit ábrázolják. Az oltárt egyébként a 19. század második felében némileg átalakították az ekkor dívó, neogótikus stílusban. Az oltárképek név szerint nem ismert alkotóját, mint \"a Mateóci Főoltár Mesterét\" tartja számon a művészettörténet, mint olyan kiemelkedő művészt, akinek keze munkáját számos hasonló alkotás dicséri mind a Szepességben, mind pedig a szomszédos lengyel területeken.

Ugyancsak jelentős alkotásnak számít a templomhajó közepén álló, nagy méretű, öntött bronz keresztelőmedence. Figyelemre méltó még a hajó északi falán látható, fából faragott, ún. Bonaventúra-kereszt, amely a 14. századból való.

A templomot ovális kőfal övezi. Ennek keleti részén található egy korábban szabadon álló, reneszánsz harangtorony a 16. század végéről.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-12-07 11:55:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.