Szent Imre templom

Ukrajna
A falu keleti szélén lévő temetőben
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu első írásos említésére a pápai tizedjegyzékben kerül sor (1332-35.) Neve sokáig Beregszász Vég Ardó volt, amely a városhoz való közelségére utal. Az ardó szó, amely a régi magyar nyelvben erdőóvót jelent, megőrizte a falu lakosainak szolgálatát: a beregi királyi erdőbirtok erdeinek és vadjainak óvásáért feleltek.

A falu első temploma a fő utca közepén álló, középkori eredetű egyház volt, amelyet a 16-17. századok fordulóján reformátussá váló közösség használt és használ ma is. A római katolikusok csak a 18. században erősödtek meg annyira, hogy templomot emelhessenek. A nagyobb kápolna méretű, egyszerű kialakítású, kerekded alaprajzú, nyereg tetős, ma bádoglemezzel fedett Szent Imre templom 1776-ban épült, barokk stílusban. Anyakönyvét 1790. óta vezetik.

A II. világháborút követően a templomot a szovjet diktatúra bezáratta. Csak a Szovjetunió széthullását követően, 1992-ben nyitották meg újból a katolikus hívek számára.

A leírás Pápai Zsuzsanna (szerk.): Kárpátalja. Katolikus templomok. Munkács, 2003. műve nyomán készült.