Megújulásunk támogatója:  

Szent Imre templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 22,768'
Hosszúság (lon):
E 23° 16,824'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település főterének közelében, az Aranyos hídjától DNY-ra, egy park szélén, a térre merőleges tengellyel, az utcasorba illeszkedve áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település neve 1911-ig Offenbánya (románul Ofenbaia), ez magyarázza a latin és német neveket. A név a német ’kohó’, ’kemence’ jelentésű ofen szóból ered. Az írott forrásban először a 14.sz-ban megjelenő településre még Károly Róbert telepített német bányászokat, akik várost alapítva aranyat, ezüstöt, ólmot és rezet bányásztak itt.

A templom 1787-ben épült, egy hajós, félköríves szentélyzáródású, észak-déli tengelyű, fémlemezzel fedett. Gúlasisakos tornya az északi homlokzathoz csatlakozik, itt található a templom bejárata is. A hajó síkmennyezetes, keleti és nyugati oldalán is egy-egy félköríves ablak található. A szentély mennyezete szintén sík. Főoltárának festményén Szent Imre herceg látható. A szentélyt szintén két ablak világítja meg. A sekrestye a szentély keleti részéből nyílik. A sekrestyéből lehet felmenni a szószékre.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült. A 2000. évben végzett felméréskor a templom gyülekezete 13 fő volt.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-04 02:26:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.