Szent Imre plébániatemplom

A falu keleti szélén, a fő utca és a Pázsit utca kereszteződésében, a Zichy-kastélytól délre.
Rövid leírás:
A Kürtös-patak völgyében álló, Árpád-kori eredetű falunak már a középkorban volt - a szomszédos Dorcsány faluval közös - temploma. A mai faluban 1725-28-is épült egy templom, Koháry István kezdeményezésére. A mai, a helyi hagyomány szerint \"harmadik\" templomot 1771-ben, barokk stílusban építtette a falu földbirtokosa, a Zichy család.

A keletelt, egyhajós, nyeregtetős templom szentélye egyenes záródású. A nyugati homlokzat elé ugró tornya, melyet a 20. század elején építették hozzá a templomhoz, fémlemezzel fedett, kettős gúlasisak fedi. A templom homlokzatait vakolt falsávok és félkör záródású ablakok tagolják.

A síkmennyezetes templom eredeti, barokk berendezése csak részben maradt meg. Legértékesebb műtárgyai közé tartozik az egykori főoltárhoz tartozó, nagy méretű, barokk stílusú, Szent Imrét ábrázoló olajfestmény. Ugyancsak 18. századi a keresztelő medence és a szenteltvíztartó. Neoklasszicista sípszekrényű orgonáját a 19. században készítették Budapesten. A mai, szintén Szent Imrét a központjába állító főoltár újabb készítésű.

A templomban található még egy Krisztusnak a keresztről való leszedését ábrázoló, értékes barokk festmény is, amely 1916-ban ajándékként a Zichy-kastély gyűjteményéből került át ide.

(A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában című munkája alapján készült.)

Ottjártamkor a templomot éppen takarították, legalább fél tucat helybéli. Példás állapot.