Szent Ilona római katolikus plébániatemplom

A kép forrása: Sárdi Zoltán / Panoramio

A kép forrása: Kolozsvári László / Panoramio
Ukrajna
A falu központjában, a fő út keleti oldalán
Rövid leírás:
Újlak középkori eredetű település, első írott forrásaink a 14. század elején említik nevét. Története során meghatározó szerepet játszott a Tisza közelsége, valamint a máramarosi bányákból származó só Újlakon keresztül való szállítása, az ezt adminisztráló sóház sok évszázados működése.

A katolikus keresztény egyház egyidős a településsel. A Felső-Tiszavidék 16. századi protestánssá válása idején, 1556-ban Újlak is reformátussá lett. A katolikus egyház csak 1735-ben tért vissza a településre. Ma is álló templomát 1812-ben szentelték fel. Tornyát kissé később, de még a 19. sz. első felében emelték klasszicista stílusban. Ezt a 20. sz. elején megmagasították.

Utcafronton, szabadon álló, keletelt tengelyű, egyhajós templom, palával fedett, kontyolt nyereg tetővel, nyugati homlokzatában harangtoronnyal. A hevederívekkel tagolt csehsüveg boltozatokkal fedett hajóhoz kelet felől némileg keskenyebb, egyenes záródású szentély csatlakozik, melyhez délről kis sekrestyét építettek.

A templomban működő orgona a Rieger Testvérek munkája 1896-ból.

A leíráshoz felhasználtuk Pápai Zsuzsanna: Kárpátalja. Római katolikus templomok (Munkács, 2003.) c. művét.