Szent Ilona fogadalmi kápolna

Kápolna
Cím:
A Garamszentbenedekhez tartozó, egykor önálló Peszér (Psiare) felé vezető út nyugati oldala közelében
Rövid leírás:
A Garam partján álló település legismertebb épülete kétség kívül az Árpád-kori eredetű bencés apátság. Kevesebben tudják viszont, hogy a településnek az új korból, főleg a 18. századból származó épített öröksége is van. Ezek sorába tartozik a falutól délre, a Peszér (Psiare) felé vezető út nyugati oldalán, a domb oldalában álló kis kápolna is. Ez egy a településen pusztító pestisjárványt követően, fogadalom beteljesítése képpen épült föl, 1713-ban.

A barokk stílusú, sokszög alaprajzú, centrális kápolnát harang alakú tetőzet fedi, csúcsán hagymasisakos edikulával. Egyetlen bejáratát két hasáb alakú oszlop által tartott, timpanonnal koronázott, fedett, nyitott portikusz hangsúlyozza. Belső terének megvilágítását félkör záradékú ablakok szolgálják.

A kép forrása: Synalik / wikipedia.org

Érseki kastély (4.763 km)