Szent György római katolikus plébániatemplom

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Dolné Trhovište
A település magyar neve: Alsóvásárd
Cím: A falu főutcájának keleti végében emelkedő dombocskán, a temető mellett
Egyéb adat:
Rövid leírás: Alsóvásárd falu Árpád-kori eredetű település. A ránk maradt írott forrásokban neve először 1136-ban tűnik fel Vasar alakban.

Plébániatemploma a 13. század első harmadában épült, román stílusban. Ez egy tipikusnak számító, keletelt tengelyű épület volt, félköríves záródású szentéllyel, téglány alakú hajóval, ami nyugaton karzattal záródott. Szentélyének tengelyében kis méretű, félköríves záradékú ablak nyílik.

A 17. század végén a templom hajóját nyugati irányban meghosszabbították - lerombolva ezzel a korábbi, román kori karzatot. Ekkor épült a négy szintes, barokk stílusú, gúlasisakos harangtorony, amely ma nyugatról zárja le a templomot. Mai homlokzatait a 18. század végén alakították ki. Ekkor készült a mai főoltár és a berendezés is. A korábbi, román kori déli főbejárat elé a 19. század végén kontyolt tetejű sekrestyét építettek.

A képek forrása: regionhlohovec.sk ill. L. Ružička / panoramio.com
Adatlapot készítette: szépmíves