Szent György plébániatemplom

A Csíkrákossal keletről szomszédos Göröcsfalva nyugati szélén
Rövid leírás:
A Szent György tiszteletére szentel románkori eredetű templom a faluval teljesen egybeépült Göröcsfalva területén áll. Feltételezhető, hogy a mai, feltűnően rövid hajó, az első, talán 13. századi templomhoz tartozott. A ma is álló torony és a szentély feltehetően a 15. század második felében, vagy a 15-16. század fordulóján épült. A templomot az évszázadok során többször átépítették. 1758-ban a templomot átépítették, kereszthajókkal bontották meg a gótikus épületet. Akkor magasították a tornyot, a középkori részre ráépítették a máig használatos csúcsíves ablakokkal ellátott harangházat. Ugyanakkor emelték a déli oldalszárnyat, a sekrestyét pedig a nyugati oldalon kápolnával bővítették ki. Kevéssel azután épült a déli oldal árkádos folyosója és a védőfal déli bejárata is. A körítőfalak építése a 17. századra tehető. 1938-ban a templomot restaurálták, akkor került felszínre két freskótöredék a szentély belső északi oldalán. A válogatott terméskövekből épült torony külső oldalát vörös vonalakkal kihúzott kvádereket utánzó festés díszíti. A lőréseket és a felső félköríves ablakokat vörös szegély, egyes helyeken leveles, liliomos díszítés veszi körül. A torony három oldalán négyzetes kockákba osztott festett figurák, állat és emberi alakok, valamint különböző égitestek láthatók. Ma már nem bizonyítható, hogy az 1507-es évszámmal ellátott latin nyelvű feliratban szereplő Zabya Péternek lehetett köze a torony kifestéséhez, melyet a második évezred első éveiben restauráltak.

sebijo