Szent György nagyvértanú görögkatolikus templom

A település észak-déli főutcájának nyugati oldalán
Rövid leírás:
A középkori eredetű településen élő református jobbágyok mellé a földbirtokos Perényi család görögkatolikus ruszinokat telepített a 17. században. Az egyházközség korai fatemploma már e században fennállhatott. 1778-ban e templomot már "réginek" mondták és feljegyezték, hogy 50 évvel korábban már egyszer felújították azt. A 18. század végén e templom 180 ember befogadására volt alkalmas. Az 1860-ból származó leltár szerint a parókia udvarán álló templom 7 öl hosszú, 3 öl széles volt. Kis tornyát fémkereszt díszítette. Harangja viszont a templom mellett álló, zsindely fedésű haranglábban függött. Oltára kőből volt és Szűz Mária képe díszítette.

Az ősi templommal szemben, az utca túloldalán a kegyúrtól kapott telken, 1868-ban új kőtemplom építésébe kezdtek. Az építkezés lassan haladt, így a templom még 1883-as felszentelésekor sem volt készen. Tornya és a templom külső vakolása csak 1903-ra készült el. Ikonosztázát 1925-ben állították fel.

A 18. században római katolikus svábokat telepítettek Túrterebesre, akik jelentős hatást gyakoroltak a görögkatolikusokra is. Utóbbiak a 19. század végére már magyarnak vallották magukat és magyar nyelven beszéltek. Erre tekintettel 1912-ben a Hajdúdorogi Egyházmegyébe osztották be őket.

A kis Ung megyei település a vesztes I. Világháborút követően Romániához került. A II. Világháború után a kommunista diktatúra a görögkatolikus egyházat erőszakosan megszüntették, vagyonát a román ortodox egyháznak juttatták. E helyzet csak az 1989-es változások nyomán rendeződött. A ma már ismét görögkatolikus templomot az 1990-es években többször felújították.

A leírás adatainak forrása: Terdik Szilveszter: Túrterebes görögkatolikus temploma. Görögkatolikus Szemle 2012, november 14. A képek forrása: a fenti munka, ill. www.infoturismturt.ro

Tájház (10.189 km)
Tamásvár (10.792 km)