Szent Fülöp és Jakab plébániatemplom

Liptótepla, a település déli részén az azt átszelő főutcától nyugatra
Rövid leírás:
A templom egyesek szerint már a 13. században is állt, de valószínűbb, hogy a 14. század első harmadában épült. Fennállása során többször átépítették. Védőfalat feltehetően a 15. században húztak köré. 1573-ban a templomhajót meghosszabbították. 1579-ben tornyot és két kápolnát építettek a templomhoz. Az egyik mellékkápolnában, melyet Kubinyi Dániel földbirtokos építtetett, a Kubinyi család síboltját alakították ki. A 17. századi háborúk és vallási összeütközések során a templom hol katolikus, hol református volt, attól függően, hogy ki volt a győztes.
Nevezetes volt a templom 13. századi, jelenleg egy budapesti múzeumban kiállított bronz keresztelőmedencéje, melyről már Könyöki József is említést tett 1871-ben. A keresztelőmedencét Myskovszky is említi. Leírja továbbá, hogy “Ezen keresztelőmedencén kívül van még itt egy kőből díszesen faragott szenteltvíztartó… A déli díszkapuzat csúcsíves, béllete két horony által szegélyzett pálcatagot képez, az ajtó vasazata két keresztpántból áll… A négyszegletű torony a hajó déli oldalfala mellett áll, s mint a kapuzat felett 1573-ik évszám bizonyítja, Hrotóc Boldizsár evangélikus lelkész alatt Uzali László földbirtokos költségén épült fel.“
A templom legrégibb része az egyenes záródású, keresztboltozatos szentély. A templombelső festése újkori. A védőfalat sajnos visszabontották, fehérre vakolták, lőréseit betömték, így a középkori eredetű fal alig tanulmányozható. Egykor támpillérek erősítették, ebből egyet napjainkig meghagytak.

Forrás: várak.hu