Megújulásunk támogatója:  

Szent Flórián-kápolna


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,099'
Hosszúság (lon):
E 21° 14,835'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Flórián (Floriánska) utca végén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 20. században alapjaiban átépített Flórián utca végében lévő, kis teresedésen áll a Szent Flórián tiszteletére emelt kápolna. Az eredeti kápolnát 1825-ben építették, a várost elpusztító, 1820. évi tűzvész emlékére. A szentnek a kápolnában elhelyezett szobrát a hagyomány szerint Staviarsky Vince kassai szobrász készítette el. A szobor talapzatán lévő latin szöveg szerint az építést Fördör Mihály városi szenátor támogatta. A szövegbe rejtett kronosztikon szerint az építés éve 1823.

A kápolnát a kassai Bauernebl Szilárd polgár és családja 1923-ban teljesen újjáépíttette, historizáló stílusban. Amint azt az épületben elhelyezett márványtábla latin szövegéből megtudhatjuk, az új kápolnát Wirth József kassai műépítész tervezte meg és Kozák János építész vezetésével építették fel a régi leomlott kápolna helyén. A kápolna kovácsolt vas kapuján a J.M. monogram látható, ami Jakubovics Mihály Flórián utcai kocsmatulajdonos nevére utal. ő szervezte a gyűjtést a kápolna építésére. A kapu fölötti latin felirat jelentése magyarul: "Szent Flórián, könyörögj érettünk!"

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-23 17:48:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.