Szent Flórián kápolna

A kép forrása: wikipedia.org/Ueb-at
Kápolna
Cím:
A település K-i végén, a Csajtáról vezető főút és Incéd első É-D-i tengelyű útja kereszteződésében kialakult teresedésen
Rövid leírás:
A települést először 1244-ben említik a források. 1532-ben elpusztították a Bécs ostroma alkalmából erre elvonuló törökök, ezután horvát telepesekkel népesítik be újra.

A kápolnát a barokk korban építették a tűzoltók védőszentje, a falut a tűz ellen megvédeni hivatott Szent Flórián tiszteletére.

Szabadon álló, apró, egyterű, ún. aedicula típusú, nyereg tetős, cseréppel fedett kápolna. Oromzata három csúcsos kialakítású, amely talán a Szentháromságot jelképezi. Falfelületei vakoltak, igen szerény párkány- és lizéna díszítéssel. A félköríves kapun át lehet betekinteni a szentélybe, ahol - sűrű ráccsal védve - a szent szobra áll.

Tájház (2.626 km)
Vasútállomás (2.741 km)