Megújulásunk támogatója:  

Szent Ferenc templom és kolostor
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 47° 59,224'
Hosszúság (lon):
E 18° 9,751'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kostolná 1.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A templom karcsú, keletelt, egyhajós épület, a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel, nyugaton egy toronnyal. Délről csatlakozik hozzá a kolostor négyszöge – az emeletes, négyszárnyú, barokk épület, a közepén udvarral.

Ferences templom és kolostor az 1626 és 1631 közötti időben épült. Bejárata felett ma is olvashatjuk: PAX INTRANTIBUS, azaz békesség a betérőnek. A ferencesek köszöntése PAX ET BONUM, áldás és békesség, tükröződik ezen a feliraton. A templom felszentelését Pázmány Péter végezte 1631. május 24-én. Vélhetőleg ez még csak egy alacsony templom volt zsindely tetővel. Hasonló módon a mainál jóval kisebb volt a kolostor is. 1663-tól a török tisztek lakták a kolostort, a templomot pedig raktárnak használták. A templomtornyot itt is minaretté alakították. 1685 után a templomot és kolostort megújították és Sorman Péter a ferencesek milánói generálisa szentelte fel. A Rákóczi-szabadságharc alatt Bercsényi lakott a kolostorban, amiről a kolostor külső falán az első emelet magasságában látható emléktábla számol be. Bercsényi a kolostort az eredeti stílus szerint kibővítette. A 19. század végén Bálinth építész tervei szerint egy újabb felújítást hajtottak végre az épületen. A kolostor könyvtárában találták meg az értékes 15. és 16. századi kódexeket (Érsekújvári, Cseh, Thewrewk (ejtsd török) és Piry-hártya (Piry János Cirjék ferences szerzetes, könyvtáros-tanárról) kódex). A 20. században a háborúk a kolostort többször komolyan megrongálták. Ennek lett áldozata a barokk díszítés és az egykori barokk feliratok, amelyek mind elvesztek.
A kolostor teljes felújítása és régészeti feltárása 1978-ban kezdődött meg. A régészeti munkák során megtalálták az eredeti kaput, amely a kocsiknak szolgált, hogy be tudjanak hajtani az udvarba, illetve a templom alatti kriptát is, melyben a városi elöljáróság és a kolostor lakosai temetkeztek. Ezekből a sírokból az elhunytakat a Szent József temetőben található kriptába vitték, illetve a Kálvária dombon temették el. Felújították a folyosókat és a négyszögletű udvart, a quadrumot is.
A kolostorban egy ideig múzeum is működött, mára az egész épület visszakerült a ferences barátok tulajdonába. A kolostor épületének egy részében 2005-ben került kialakításra a szellemi és testi fogyatékosoknak menedéket adó \"védett munkahely\", amely közel 20 fiatal rehabilitációját végzi a ferencesek lelki segítségével.

P. Kovalcsik Cirill leírása nyomán
http://ersekujvarofm.5mp.eu/web.php?a=ersekujvarofm
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-21 13:48:24
 
 

Állapotjelentések

2015.10.02 12:54 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 47° 59,225' E 18° 9,740' - egyéb

Jó állapotú épület együttes

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.