Szent Eufémia-templom

Horvátország
Trg. Sv. Eufemija
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában keletelt, háromhajós, nyomokban klasszicizáló homlokzatú, alapvetően barokk bazilika, Isztria legnagyobb barokk templomaként tartják nyilván. A hosszúsága 51, szélessége 30, míg a főhajó magassága 17,71 méter. Észak-keleti oldalán sekrestye csatlakozik hozzá velencei reneszánsz ihletésű toronnyal.

Rovinj legmagasabb pontján feltehetően a 8. században emelték az első, Szent Györgynek szentelt templomot. A hagyomány szerint a 9. században kezdődött Szent Eufémia kultusza a településen, a legenda szerint a nagyvértanú szarkofágja 800 július 13-án éjjel eltűnt Konstantinápolyból és rejtélyes módon Rovinj partjainál jelent meg. A szarkofágot csodás körülmények közt felvontatták a hegytetőre és a Szent György-templomban helyezték el. A szent természetesen nagy zarándokforgalmat generált, így a 10. században immár háromhajós, nagyobb templomot építettek a korábbi egyhajós helyett (egyes források a 12. századra teszik az új templom építését). A mítosz alapja, hogy a ma álló, barokk templom déli mellékhajóban lévő oltára mögött valóban őriznek egy 3. századi kőszarkofágot, benne emberi maradványokkal – zarándokok hite szerint Eufémia ereklyéivel.
A város középkori temploma javításokkal, bővítésekkel egészen a barokk korig kitartott. Még az új templom építése előtt emelték az épület észak-keleti oldalán álló, a sekrestyéhez csatlakozó harangtornyot 1651 és 1677 között. A tetején Szent Eufémia bronz szobra áll, amivel a torony magassága meghaladja a 62 métert – így az Isztria legmagasabb szakrális építménye.
A jelenlegi templom építésére 1720-tól került sor, a kivitelezés Giovanni Scalferotto velencei építész tervei alapján 1725 és 1736 között zajlott. A templomot 1756-ban szentelték fel. Mai homlokzati kialakítása (kőburkolat) 1861-ben született meg.

2016-06-25 00:29:47

2017.09.13 12:10 ngabi állapot: 5 - egyéb

Eufémia legendája:
Eufémia szarkofágja a templom jobb oldali apsziskápolnájában tekinthető meg, a szentet bemutató mellékoltár mögött. A szarkofág kőfoglalatán mise után kis ablakot nyitnak a hívők számára. A kápolna falának festményei 19. századiak.
A két leghíresebb:
Eufémia az oroszlánok között;