Szent Emmerám székesegyház

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Nyitra
A település német neve: Neutra
Cím: Várhegy - vár
Rövid leírás: A ma látható székesegyház három építészetileg is elkülöníthető részből áll.
Az együttes legkorábban épült része a román rotunda a délkeleti szegletben. Ez valószínűleg nem azonos a legkorábbi Szent Emmerám templommal (kápolnával), amely a 11. század első felében I. István felesége, Gizella patronálásával épült (ezért a bajor Emmerám a védőszentje). A 12. század elején (feltehetően még Könyves Kálmán uralkodása alatt) Nyitra püspökségi rangra emelkedett, vélhetően a rotunda is ezután nyerte el maihoz hasonló formáját. A templomot 1333 és 1355 között bővítették, és rendhagyó módon nem a rotundát nyújtották meg hajóval, hanem attól északra keletelt, gótikus, egyhajós csarnokot építettek. Ez az úgynevezett felső templom. A barokk alsó templom (a felsőtől délre, a rotundától nyugatra) 1621 és 1642 között épült, ezt a belsőben lépcső köti össze a felső templommal a szintkülönbség miatt. Az alsó templom része a székesegyház és a vár képét meghatározó torony.
A székesegyházat dél, vagyis az alsó templom felől lehet megközelíteni egy barokk külső lépcsőn, amelyet szentek, legalul Szent Zoerard András és Szent Benedek szobrai szegélyeznek.
Az adatfelvétel időpontjában az együttes belső rekonstrukciója folyt.
Adatlapot készítette: klo
Adatfelvétel ideje: 2011-11-21 07:54:52

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

2015.10.02 16:13 ngabi - állapot: 5 - koordináta: N 48° 19,098' E 18° 5,221' - pont: 26

Lenyűgöző, gyönyörű a hatalmas székesegyház, a benti képek a villanó hiányával készültek, mivel nem lehetett fényképezni