Szent Egyed plébániatemplom

Am Kirchenberg 2
Rövid leírás:
A helység első említése 1289-ből ismert. 1532-ben a települést elpusztították a törökök, ezután horvát telepesekkel népesítették be.

A Szent Egyed templom és plébánia első említése 1333-ból való. Az 1980-as évekbeli renoválás során megtalálták egy román stílusú templomhajó maradványait, illetve a déli falon három darab korai ablaknyílást. Legkésőbb a 17. században az új, barokk templom építésekor elbontották az eredeti templom legnagyobb részét.

E ma is álló, barokk stílusú templom keletelt tengelyű, egyhajós, félköríves apszisú építmény. Nyugati részén csatlakozik a hajóhoz a gúlasisakos torony. A torony, ahogy a nyugati karzat is, egy későbbi, 1755-ös bővítés eredménye. Valószínűleg a szentély déli részéhez csatolt sekrestye is ekkor épült.

A fő-és mellékoltárok valamint a keresztelőkút a 18. század 3. negyedében készült, barokk famunkák. A főoltár építményén Szent Péter és Szent Pál apostolok szobrai állnak. Az oltárkép Szent Egyedet ábrázolja, és Franz Anton Maulbertsch műhelyéből származik. Az oltárépítmény tetején Isten szemének aranyozott ábrázolása látható, két oldalt két angyal áll őrt a menny kapujában.

A mellékoltárok a diadalív előtt a hajó két oldalán helyezkednek el. A bal oldali oltár festményén Szent Leonárd és Szent Patrik állnak, ők a haszonállatok védőszentjei. A jobb oldali mellékoltár Szűz Máriát a Mennyek Királynéját ábrázolja.

A karzaton helyt kapó orgona 1938-ban készült, Josef Huber munkája.
A templomot 1980-86 között renoválták, 1991-ben a tornyot erősítették meg. A berendezések felújítására 1993-95 között került sor.