Szent Egyed plébániatemplom

A Námestie svätého Egídia (Szent Egyed tér) közepén, szabadon áll
Rövid leírás:
Az Árpád-korban keletkezett Poprád évszázadokig jelentéktelen település volt, pláné két jelentős város-szomszédja, Szepesszombat és Nagyszombat szorításában. Igazából csak a 18. században erősödött meg ipara és vasútvonala miatt. Ma fenti két vetélytársát magába olvasztva „a Tátra fővárosa”.
Temploma egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyugati homlokzatán toronnyal. A 13. században épült korai gótikus stílusban, az aranyművesek védőszentje, a cipszer városokban különösen tisztelt Egyed nevére. A ma is nagyjából eredeti képét, szép arányait tükröző templom legkiemelkedőbb értékei a templombelsőt gazdagon borító, középkori freskók. Ezek egyikén, egy bibliai jelenet háttereként minden bizonnyal a Tátra tűnik fel, ami eszerint a hegység legidősebb, művészi ábrázolása. A templomtól délre 1658-ban épült, reneszánsz stílusú pártázatos harangtornyot találunk.
2011-08-02 00:33:37

2019.08.21 09:55 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 3,289' E 20° 18,091' - egyéb

A legjelentősebb poprádi építészeti műemlék a Szent Egyed templom. Ez a gótikus szakrális épület dominál a Szent Egyed téren, ami a óváros központja.
Kifogástalan állapotban van