Szent Család-oszlop

A kép forrása: Steindy/wikipedia.org
Szakrális plasztika, szobor
Kirchengasse, a plébániatemplom előtt
Rövid leírás:
A település a késő bronzkor óta lakott. A templom közelében egy római villagazdaság maradványait is megtalálták. Első említése 1267-ből való, német telepesek alapítását tükrözi. A török pusztítás után horvát telepesekkel pótolták a kihalt lakosságot.

A Szent Péter és Pál barokk plébániatemplom előtt áll a Szent Család-oszlop. Az oszlop 18. századi, klasszicista alkotás. A hasáb alakú talapzaton áll az akantusz fős köroszlop, ennek tetején helyezkedik el a szoborcsoport. Szűz Mária és Szent József kezét fogva középen áll a gyermek Jézus. Az alakok egyszerű ruházatot viselnek, a glória is hiányzik a fejük körül - az alkotó valószínűleg a családias jelleget akarta hangsúlyozni. Az égi dimenziót az alakok felfelé forduló feje, égre néző tekintete hivatott képviselni. A szoborcsoport egykor festett lehetett.