Szent Anna templom romjai

Szakrális romemlék
A falu felső (északi) végén, a temetőben.
A kis liptói falucskáról az első írott források csak a 14. században tesznek említést.

A település kőből épült, egykori plébániatemplom néhol embernél is magasabb falmaradványai a fő utca hegy felőli végén, jelenkorig használt temető mellett, kissé gazos környezetben állnak. A keletelt, egy hajós, egyenes szentélyzáródású templomot a 13. század végén, vagy a 14. század elején építették, korai gótikus stílusban. Egykori patrocíniuma - Szent Anna - nevéből származik a község neve is. A 15-16. századok fordulóján későgótikus stílusban átépítették, megnagyobbították.

A templom egy 1805-ös tűzvészben elpusztult és a lakosság már nem építette újjá. Azóta fokozatosan romosodik. Falainak jó részét mára építőanyagként elhordták. Ma már csak fő falainak egy része áll, benne két szép, félkörös záródású, kőkeretes, középkori ajtónyílással. Déli fala előtt, azzal egybeépítve egy kis, fából épült harangtorony áll, amely a 18. század második felében készült. Ez elé már a jelenkorban, 1998-ban egy önálló, modern, fa harangtornyot emeltek.

A templom történetének alapadatait egy 1971-73-as régészeti kutatás tisztázta.

Forrás: Ján Lacika: 1000 cirkvenných pamiatok Slovenska. Pozsony, 2012., ill. apsida.sk