Szent Anna templom

A kép forrása: Laciselma / Panoramio
Fő tér (ma: Námestie baníkov) északnyugati sarkában.
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A római katolikus Szent Anna templomot, az egykori ferencrendi kolostort 1745. június 30-án alapították. A tér északi falába illeszkedő, közel észak-déli tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, oromzatos templom főhomlokzatban álló tornyát 1782-ben fejezték be. A már felépült, barokk stílusú kolostor és kápolna az 1784-i tűzvészben nagyon megrongálódott. A templomot felújították és 1826. november 5-én átadták a híveknek. Többször is leégett, majd 1906-ig több alkalommal felújították. E felújítások alatt kapta homlokzatának klasszicista részleteit. Ebben az időben a homlokzat keleti részéhez egy kicsi, neorokokó stílusú \"Az Úr sírja\" kápolna épült.

A templomban Ádám Gyula rozsnyói festőművész 1897-1918-ig készült falfestményei láthatók. A főoltár 1905-ben készült, Boger F. és Ádám Gyula műve, az orgona Salgótarjánból, a szobrok és az oltár díszletei Tirolból, a barokk szószék a 18. század végéről Kassáról származnak. A torony három harangját pedig 1892-ben Budapesten Valtzer Ferenc harangöntő öntötte. A homlokzat felső részébe az Úr szemét - amely egy kegyes mondás szerint mindent lát - festették.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.

A templom monumentális, kisebb hibákkal