Szent Anna római katolikus templom

A település központjában, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomtól közvetlenül délkeletre
Rövid leírás:
Bellus első templomát valamikor 1300 körül építették fel, korai gótikus stílusban. A község papja már szerepel az 1332-37. között készült, ún. Pápai Tizedjegyzékben. Az épület téglalap alaprajzú hajóval és félkör záródású szentéllyel rendelkezik. Déli homlokzatán két középkori ablak található, míg a hajó nyugati oldalán csúcsíves, bélletes kapuzat nyílik. Szentélye a hajóval azonos szélességű. Az épület ma is gyakorlatilag építéskori képét mutatja.

A 14. században a templom belső terét freskókkal díszítették, de ezekből mára csak igen apró töredékek maradtak fenn.

Nagy változás történt a templom használatában, mikor attól északra felépült a ma is álló, Árpád-házi Szent Erzsébethez címzett, áés falán 1560-as évszámot viselő, nagy méretű, reneszánsz templom.

Amikor ez utóbbi templom nem sokkal ezután, a reformáció hatására evangélikussá vált lakosság kezére jutott, a római katolikusok visszatértek a kisebb, régi templomba. Ezzel függhet össze, hogy valamikor a 17. század második felében, vagy a 18. század elején a kis templomban fából kórus épült, a befogadóképesség megnövelése céljából. 1713-ban a templomot Szent Fábián és Sebestyén patrocíniummal említi egy forrás. A 18. század második felében a templom liturgikus használata megszűnt és csontházzá alakították át. Később, egészen 1929-ig az épület magtárként működött. 1817-ben felújították a templomot és annak tetőzetét.

A templom 1968-69-es felújításakor kutatásokat végeztek az épületben. A szentélyben feltárták az eredeti oltár alapját. A helyreállítás során viszont több szakszerűtlen művelet is történt. A külső-belső vakolatcsere során valószínűleg gótikus freskókat pusztítottak el. A tetőcsere során átalakították a falkoronát is, lehetetlenné téve annak kutatását. Az apszisban ekkor épített oltár viszont igencsak túlméretezettre sikerült. A javításokat 1990-ben végezték el, amikor helyreállították a templom homlokzatát és konzerválták a tetőt.

A leírás adatainak és a fotóinak forrása: www.apsida.sk

Lednic vára (9.859 km)