Szent Anna római katolikus plébániatemplom

Ország: Szerbia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Мали Иђош / Mali Iđoš
A település magyar neve: Kishegyes
Cím: Fő utca / Glavna ulica - A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az észak-bácskai magyar község eredete a középkorba nyúlik vissza, de az újkorra teljesen elnéptelenedett, így a 18. században Békés megyei katolikus családokkal telepítették újra. A község 1771-ben imaházat épített magának, 1788-ban pedig a kegyúr, a Királyi Kamara megépítette a mai egyhajós, félkörös szentélyzáródású templomot. A Szent Anna tiszteletére emelt épület 35 m hosszú, szélessége 13 m, tornya 35 m magas, egész területe 526 m2.

Ma is működő orgonáját Kovács István szegedi orgonakészítő mester készítette. A templom több átalakításon esett át. Az utolsó nagyszabású átalakítás 1939-ben volt. Ekkor kerültek a mellékoltárok és a szószék a jelenlegi helyükre. A főoltáron kívül három mellékoltár is van, amelyek leegyszerűsített barokk stílusban épültek. Joseph Franciscus Falconeri mester alkotása a főoltár kép, amit 1791-ben festett Budán. Szent Annát és Szent Joákimot ábrázolja, köztük a Boldogságos Szűzzel.

A mellékoltárok képeit Than Mór (1828-1899) óbecsei születésű festőművész festette meg Pesten, 1868-ban. Az egyik oltárkép Szent Józsefet, mint názáreti ácsot, Szűz Mária jegyesét ábrázolja. A másik képen Nepomuki Szent János, a gyónási titok mártírja látszik a börtönben. A harmadik mellékoltár a Lurdes-i barlangban van, műkőből készült 1938-ban, Molczer Károly mérnök tervei szerint Siller Jakab kőműves mester kivitelezésében, aki egyben a három kórust is készítette.

A templom falfestményei két zágrábi akadémikus festő: Rudolf Donassy és Mira Kraljević munkája. A betlehemet Berchmana zágrábi irgalmas nővér-művésznő alkotta 1950-ben. Mind a stációs képek, mind a betlehemi figurák égetett agyagból vannak.

A leírás forrása: www.kishegyes.rs A képek forrása: Csóré Róbert és Cvijetin Radic / Panoramio.com
Adatlapot készítette: szépmíves