Szent Anna plébániatemplom

A kép forrása: dddeak / Panoramio
Ukrajna
A falu központjában,a fő utca kereszteződésében
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, magyar faluról szóló első, írott adat 1260-ból származik. A község lakossága 1530. körül a reformáció követője lett, tovább használva középkori eredetű, ősi templomát.

A katolikus lakosság a 18. század második felében kezdett lélekszámban fokozatosan megerősödni. Sárosoroszi 1810-ig a közeli tiszaújlaki templomhoz tartozó fíliájának számítozz. Ekkor a helyi katolikusok kegyes adományaiból sikerült egy kis méretű templomot felépíteni Szent Anna tiszteletére, ill. ezzel önálló plébániává válniuk. A ma álló, tágas, nagy templom Hám János püspök adományának jóvoltából épült fel 1839-ben, klasszicista stílusban. Szabadon álló, egyhajós, nyereg tetős, fémlemezzel fedett templom. Téglalap alaprajzú hajójához némileg keskenyebb, poligonális záródású szentély kapcsolódik, nyugati oldalán sekrestyével. A hajó északi oldalán, a homlokzat vonalában áll az összetett gúlasisakos harangtorony, melyben ma 2 harang lakik. A templom régi orgonáját a pécsi Angster és Fiai orgonagyár készítette 1907-ben. Utoljára 1990-ben végeztek felújítást az épületen.

A leírás Pápai Zsuzsanna (szerk.): Kárpátalja. Katolikus templomok. Munkács, 2003. műve nyomán készült.