Szent András plébániatemplom

Május 1. utca 26.
Rövid leírás:
A település 1301-ben villa Olachalis néven szerepel egy oklevélben. Ennek hitelességét azonban kétségbe vonják. 1406-ban Oláhfalu néven való említése már biztosan hiteles. Az 1567. évi regestrum 32 kapuval jegyzi.
A középkori templomból fennmaradt néhány korjelző faragvány: a feltételezés szerint a késő gótikus, bordás boltozathoz tartozó gyámkő, melynek alsó részére férfiarcot faragtak (ma a hajó déli falában másodlagos elhelyezésben), a szamárhátíves szentségfülke, szintén másodlagos elhelyezésben. Mindkettő a XV. századra utal. A mai templom 1760-ban épült, de a déli bejárat keretén az 1756-os évszám látható, és reneszánsz stílusú a szemöldökkő, tehát a régebbi templom folytatása a nem egészen új építés. A szentély keleti falán levő 1822-es dátum is újítást jelezhet. A templom Szent András védőszentje is középkori eredetű.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.